Veel bewoners van Te Werve Oost gaan verhuizen. En verhuizen betekent ook opruimen. Woensdag 11 oktober organiseerden we een succesvolle opruimdag. Daar maakten veel mensen gebruik van.
Opruimen zorgt ook voor een opgeruimd hoofd
Direct na de start kwamen er buren spullen brengen. Soms liepen zij meerdere keren heen en weer. Een bewoner bracht een vissersstoel mee, een andere mevrouw gaf aan de weggeefwinkel de kinderboeken van haar kleinkinderen, die nu volwassen zijn. Veel mensen doneerden fietsen, die Dude Goed zal opknappen om gratis weg te geven aan mensen die geen fiets kunnen kopen. Zoals een bewoonster schreef: “Opruimen maakt niet alleen een opgeruimd huis, maar ook een opgeruimd hoofd”. Aan het eind van de dag hadden we 3 containers met afval en 2 vrachtwagens met goede spullen gevuld.
Samen herinneringen opslaan en delen
Veel spullen riepen herinneringen op. We vroegen een aantal buren om hun gedachten met hun buren te delen en namen er foto’s van. Deze herinneringen vormden een kleurige slinger, die door de sterke wind alle kanten op werd geblazen. Het afscheid nemen van spullen bleek ook een mooie aanknoping om te praten over de aanstaande sloop en de buurt. Velen vertelden over de veranderingen en de uitdagingen, maar vertelden ook dat zij graag na zo’n lange tijd – sommige al vanaf het begin – in de buurt willen blijven.
Happy Stones als herinnering aan deze dag
Samen met kinderen en volwassenen maakten we Happy Stones. Dit is een idee dat over de hele wereld wordt toegepast. Het idee is simpel: als je de gekleurde steen hebt gemaakt, kun je hem ergens achterlaten waar iemand anders hem kan vinden en daar blij van wordt. Aan één tafel zaten in het begin kleine kinderen met hun moeders, daarna kwam er een hele groep jongens bij die op weg waren naar het park om te voetballen. Ook volwassenen kleurden mee, tijdens het kletsen. Sommige stenen werden mee naar huis genomen, andere lieten we rond de ingangen van de gebouwen liggen als herinnering aan de dag.
Gezelligheid met een broodje
Dude Good had een kraam opgezet met broodjes, drankjes en muziek en picknicktafels. Het werd al snel duidelijk dat iedereen zich rond één gezamenlijke tafel verzamelde, omdat buren het leuk vonden om bij elkaar te zitten. Het was een mooie gelegenheid om gewoon met de buren te kletsen, maar ook om belangrijke vragen over ontwikkelingen in de buurt te stellen.